Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 13:52

Προτάσεις υπάρχουν και... εξετάζονται

Σύσκεψη για τα προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση του ροδάκινου

 

Τη στήριξη των παραγωγών λόγω των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή ζήτησαν οι βουλευτές από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. «Το υπουργείο εξετάζει όλες τις προτάσεις», απάντησε ο κ. Αραχωβίτης

 

Με βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κοζάνης συναντήθηκε την Παρασκευή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, όπου συζητήθηκαν άμεσα θέματα που απασχολούν τους ροδακινοπαραγωγούς.

 

Οι βουλευτές ενημέρωσαν δια ζώσης τον υπουργό για το γεγονός ότι το ροδάκινο έχει γίνει προβληματικό προϊόν μετά το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς από το εμπάργκο και στη συνέχεια, παρά τα έτη που μεσολάβησαν, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί η αγορά λόγω έλλειψης οργάνωσης των εμπορικών συμπράξεων, κυρίως, μεταξύ των συνεταιρισμών. Επίσης, οι βουλευτές υποστήριξαν ότι οι παραγωγοί χρειάζονται στήριξη καθώς έχουμε επαναλαμβανόμενες σημαντικές ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής από έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις την καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή την περίοδο της συγκομιδής.

Στην συνάντηση, συμμετείχε από την Πιερίας ο κ. Καστόρης, ο οποίος σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στα θέματα που έθεσαν οι βουλευτές. «Εκθέσαμε στον υπουργό τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς από το εμπάργκο και το γεγονός ότι στη συνέχεια, παρά τα έτη που μεσολάβησαν, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί η αγορά λόγω έλλειψης οργάνωσης των εμπορικών συμπράξεων, κυρίως, μεταξύ των συνεταιρισμών.

Υποστηρίξαμε ότι οι παραγωγοί χρειάζονται στήριξη, καθώς έχουμε επαναλαμβανόμενες σημαντικές ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής από έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις την καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή την περίοδο της συγκομιδής», έγραψε χαρακτηριστικά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Από την πλευρά του, ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε ότι εξετάζει όλες τις προτάσεις, που έχουν τεθεί στο τραπέζι με γνώμονα τις δυνατότητες που υπάρχουν, τα διαθέσιμα εργαλεία και το ισχύον νομικό πλαίσιο.