Να μην κατεδαφιστεί!

Γράφτηκε από τον 

Ο ΣΑΔΑΣ για την επικείμενη κατεδάφιση κτιρίου επί της οδού Μαρτίου

 

Να μην κατεδαφιστεί το κτίριο επί της οδού 25ης Μαρτίου, ζητάει από το Δήμο Κατερίνης ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Αρχιτεκτονικών Σχολών, αφού όπως θεωρεί, το κτίριο πέρα από ιστορικής για την πόλη σημασία, φέρει και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που αποτελούν κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας. Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της κατεδάφισης των προσθηκών που έχουν γίνει σ’ αυτό, ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού

 

Ο ΣΑΔΑ στην ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Το εν λόγω κτίσμα αποτελεί κτίριο της Κατερίνης με ιστορική σημασία, κατασκευασμένο κατά την εκτίμηση του ΣΑΔΑΣ τη δεκαετία του '40. Αποτελεί ένα από τα πρώτα διώροφα κτίρια της πόλης.

Έχει καταγραφεί από το ΣΑΔΑΣ (κατά την καταγραφή κτιρίων προ του '70) ως ένα από τα 120 σημαντικά κτίρια της Κατερίνης. Τα κτίρια αυτά αποτυπώνουν την οικιστική ταυτότητα της πόλης και αποτελούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Σημειώνεται δε ότι η Κατερίνη είναι μια πόλη χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, χωρίς να έχει διατηρήσει τμήματα "παλιάς πόλης" και χωρίς να έχει προστατέψει στο πέρασμα των χρόνων τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια που αποτελούν την αρχιτεκτονική και οικιστική κληρονομιά της.

Το κτίριο διαθέτει ενδιαφέροντα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Εκτός του ισογείου όπου βρίσκονται τα καταστήματα, εάν κάποιος υψώσει το βλέμμα και παρατηρήσει τον όροφο, θα διαπιστώσει την ιδιαίτερη ογκοπλασία του κτιρίου, το "χαγιάτι" που προεξέχει και αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο κτιρίων της Μακεδονίας, τους ασύμμετρους εξώστες, τα ξύλινα ψηλά κουφώματα και τα ιδιαίτερα μεταλλικά κιγκλιδώματα. Αξιόλογο μορφολογικό στοιχείο αποτελεί και η θύρα εισόδου του ισογείου.  Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον ενδιαφέροντα χρωματισμό της όψης (ο οποίος σημειωτέον έχει γίνει προ πολλών ετών) δείχνουν πόσο όμορφο μπορεί να κατασταθεί το κτίριο μετά από τις σωστές διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης του. Σαφέστατα και υπάρχουν μεταγενέστερες προσθήκες στο πίσω και πλαϊνό μέρος του κτιρίου, αυθαίρετες αρχιτεκτονικά και κτιριολογικά, για τις οποίες μας βρίσκει σύμφωνους η οποιαδήποτε διαδικασία απομάκρυνσης και καθαρισμού τους. 

Το κτίριο αυτό αποτελεί ένα κτιριακό κεφάλαιο με πολύ μεγάλη αξία για το Δήμο Κατερίνης. Η θέση του στο ιστορικό κέντρο της πόλης καθώς και τα τετραγωνικά του, του προσδίδουν μεγάλη οικονομική αξία, όπου η σωστή επανάχρηση και λειτουργία, μπορεί να επιφέρει  μεγάλα κέρδη προς όφελος των δημοτών.

Προτείνεται η ένταξη του κτιρίου στη νέα πλατεία πρασίνου που προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Κατερίνης. Η μη ύπαρξη μελέτης αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ανάπλασης της περιοχής, κατά την παραδοχή της δημοτικής αρχής, καθιστά απαγορευτική την κατεδάφιση του κτιρίου πριν τη σύνταξη της μελέτης. Το κτίριο αυτό, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες καθαρισμού από τις μεταγενέστερες προσθήκες, την αποκατάσταση και ανακαίνιση του θα μπορούσε να ενταχθεί αρμονικά στη νέα πλατεία, να λειτουργήσει προς όφελος του Δήμου Κατερίνης π.χ. ως αναψυκτήριο ή χώρος πολισμού ή οποιαδήποτε άλλη χρήση προβλεφθεί στη μελέτη και κυρίως προς όφελος των δημοτών, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεση τους ένα από τα λίγα κτίρια που  θυμίζουν "παλιά" Κατερίνη και αποτυπώνουν την ιστορία αυτής της πόλης.»

 

Τελευταία νέα...

Ημερίδα για την ποντιακή μουσική

Ημερίδα για την ποντιακή μουσική

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:28
Συναυλία (για καλό σκοπό) στη Βέροια

Συναυλία (για καλό σκοπό) στη Βέροια

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:27
«Εθνεγερσία»

«Εθνεγερσία»

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:24
Η διπλή γιορτή των Ελλήνων

Η διπλή γιορτή των Ελλήνων

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:23
Εαρινή σύμπραξη πολιτισμού

Εαρινή σύμπραξη πολιτισμού

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:21
Πρόγραμμα επανένταξης στην εργασία

Πρόγραμμα επανένταξης στην εργασία

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:19
Κάνε κάτι μοναδικό...

Κάνε κάτι μοναδικό...

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:18
Χωρίς ρευστό και... ελπίδα

Χωρίς ρευστό και... ελπίδα

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:16
Αναζητούνται επιπρόσθετοι πόροι

Αναζητούνται επιπρόσθετοι πόροι

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:13
Τα σχολεία αναβαθμίζονται... ψηφιακά!

Τα σχολεία αναβαθμίζονται... ψηφιακά!

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:12
Συνεργασία αιχμής

Συνεργασία αιχμής

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:10
«Μαθαίνω για τη Μουσική»

«Μαθαίνω για τη Μουσική»

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:42
Θετικός ο απολογισμός

Θετικός ο απολογισμός

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:41
Ο «Βενιαμίν» έγινε 23 ετών

Ο «Βενιαμίν» έγινε 23 ετών

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:36
Ραγδαία η αύξηση της Κατάθλιψης

Ραγδαία η αύξηση της Κατάθλιψης

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:32
Η Μόσχα στέλνει καλά μηνύματα

Η Μόσχα στέλνει καλά μηνύματα

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:27
«Έφυγαν» 4 δισ. από τις τράπεζες

«Έφυγαν» 4 δισ. από τις τράπεζες

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:24
Βιοκλιματικό... «πέναλτι»!

Βιοκλιματικό... «πέναλτι»!

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:23
«
»