Να μην κατεδαφιστεί!

Γράφτηκε από τον 

Ο ΣΑΔΑΣ για την επικείμενη κατεδάφιση κτιρίου επί της οδού Μαρτίου

 

Να μην κατεδαφιστεί το κτίριο επί της οδού 25ης Μαρτίου, ζητάει από το Δήμο Κατερίνης ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Αρχιτεκτονικών Σχολών, αφού όπως θεωρεί, το κτίριο πέρα από ιστορικής για την πόλη σημασία, φέρει και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που αποτελούν κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας. Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της κατεδάφισης των προσθηκών που έχουν γίνει σ’ αυτό, ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού

 

Ο ΣΑΔΑ στην ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Το εν λόγω κτίσμα αποτελεί κτίριο της Κατερίνης με ιστορική σημασία, κατασκευασμένο κατά την εκτίμηση του ΣΑΔΑΣ τη δεκαετία του '40. Αποτελεί ένα από τα πρώτα διώροφα κτίρια της πόλης.

Έχει καταγραφεί από το ΣΑΔΑΣ (κατά την καταγραφή κτιρίων προ του '70) ως ένα από τα 120 σημαντικά κτίρια της Κατερίνης. Τα κτίρια αυτά αποτυπώνουν την οικιστική ταυτότητα της πόλης και αποτελούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Σημειώνεται δε ότι η Κατερίνη είναι μια πόλη χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, χωρίς να έχει διατηρήσει τμήματα "παλιάς πόλης" και χωρίς να έχει προστατέψει στο πέρασμα των χρόνων τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια που αποτελούν την αρχιτεκτονική και οικιστική κληρονομιά της.

Το κτίριο διαθέτει ενδιαφέροντα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Εκτός του ισογείου όπου βρίσκονται τα καταστήματα, εάν κάποιος υψώσει το βλέμμα και παρατηρήσει τον όροφο, θα διαπιστώσει την ιδιαίτερη ογκοπλασία του κτιρίου, το "χαγιάτι" που προεξέχει και αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο κτιρίων της Μακεδονίας, τους ασύμμετρους εξώστες, τα ξύλινα ψηλά κουφώματα και τα ιδιαίτερα μεταλλικά κιγκλιδώματα. Αξιόλογο μορφολογικό στοιχείο αποτελεί και η θύρα εισόδου του ισογείου.  Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον ενδιαφέροντα χρωματισμό της όψης (ο οποίος σημειωτέον έχει γίνει προ πολλών ετών) δείχνουν πόσο όμορφο μπορεί να κατασταθεί το κτίριο μετά από τις σωστές διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης του. Σαφέστατα και υπάρχουν μεταγενέστερες προσθήκες στο πίσω και πλαϊνό μέρος του κτιρίου, αυθαίρετες αρχιτεκτονικά και κτιριολογικά, για τις οποίες μας βρίσκει σύμφωνους η οποιαδήποτε διαδικασία απομάκρυνσης και καθαρισμού τους. 

Το κτίριο αυτό αποτελεί ένα κτιριακό κεφάλαιο με πολύ μεγάλη αξία για το Δήμο Κατερίνης. Η θέση του στο ιστορικό κέντρο της πόλης καθώς και τα τετραγωνικά του, του προσδίδουν μεγάλη οικονομική αξία, όπου η σωστή επανάχρηση και λειτουργία, μπορεί να επιφέρει  μεγάλα κέρδη προς όφελος των δημοτών.

Προτείνεται η ένταξη του κτιρίου στη νέα πλατεία πρασίνου που προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Κατερίνης. Η μη ύπαρξη μελέτης αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ανάπλασης της περιοχής, κατά την παραδοχή της δημοτικής αρχής, καθιστά απαγορευτική την κατεδάφιση του κτιρίου πριν τη σύνταξη της μελέτης. Το κτίριο αυτό, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες καθαρισμού από τις μεταγενέστερες προσθήκες, την αποκατάσταση και ανακαίνιση του θα μπορούσε να ενταχθεί αρμονικά στη νέα πλατεία, να λειτουργήσει προς όφελος του Δήμου Κατερίνης π.χ. ως αναψυκτήριο ή χώρος πολισμού ή οποιαδήποτε άλλη χρήση προβλεφθεί στη μελέτη και κυρίως προς όφελος των δημοτών, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεση τους ένα από τα λίγα κτίρια που  θυμίζουν "παλιά" Κατερίνη και αποτυπώνουν την ιστορία αυτής της πόλης.»

 

Τελευταία νέα...

Μελισσοκομία σε... άξονες

Μελισσοκομία σε... άξονες

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 18:19
«Πρώτες βοήθειες»   για... ποδήλατα

«Πρώτες βοήθειες» για... ποδήλατα

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 18:18
Η τεχνολογία ενάντια στους ρύπους

Η τεχνολογία ενάντια στους ρύπους

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 17:35
Ετοιμάζεται για το καλοκαίρι!

Ετοιμάζεται για το καλοκαίρι!

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 17:32
Δημόσια περιουσία   τα έργα των ΟΤΑ

Δημόσια περιουσία τα έργα των ΟΤΑ

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:16
Προετοιμασίες ενόψει καλοκαιριού

Προετοιμασίες ενόψει καλοκαιριού

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:15
Ines Bennet σε ευχαριστούμε!

Ines Bennet σε ευχαριστούμε!

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:15
Πάσχα στις ακτές του νότου!

Πάσχα στις ακτές του νότου!

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 09:16
Να αποδοθούν... ευθύνες

Να αποδοθούν... ευθύνες

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 09:15

Νέο Δ.Σ. και αλλαγές στο καταστατικό

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:27

Ανάπτυξη δέσμια της γραφειοκρατίας

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:25

Πρωταθλήτρια στους φόρους

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:24

Φθηνότερο κατά... 2,65 ευρώ!

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:23

428 τοκετοί σε ένα χρόνο!

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:15

Με «γέφυρα» το Φεστιβάλ Ολύμπου

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 14:56

Πάσχα – Το πέρασμα και η υπέρβαση

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 14:49
«
»