«Όχι» στον εργασιακό μεσαίωνα

Γράφτηκε από τον 

Σύσκεψη εργαζομένων στο εμπόριο με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία»

 

 

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζομένους στο εμπόριο το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία», την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει η «οργάνωση του αγώνα απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας» 

 

Σε ανακοίνωση – κάλεσμα του Συνδικάτου, αναφέρονται τα εξής: «Ο κλάδος του εμπορίου, ως αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εξέλιξη της πορείας της, αφού και εδώ παρατηρείται η τάση συγκεντροποίησης του κλάδου. Δεκάδες χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τα χρόνια της κρίσης, εξ αιτίας των ληστρικών κυβερνητικών πολιτικών, ενώ παράλληλα κύμα απολύσεων οδήγησε στη μείωση των μισθωτών του κλάδου. Επιπλέον με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών των μεγάλων επιχειρήσεων για το ποιος θα επικρατήσει στην αγορά, οι εργαζόμενοι βιώνουν την ένταση της δουλειάς, τη μερική απασχόληση, τη μαύρη εργασία, το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, τις μειώσεις μισθών, τα ωράρια λάστιχο και φυσικά το φόβο της απόλυσης. 

Οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του εμπορίου εξελίσσονται αμείωτα, με συγχωνεύσεις, εξαγορές, με θύματα χιλιάδες εργαζόμενους. Το παράδειγμα της επιχείρησης Καρυπίδη όπου οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παραμένουν απλήρωτοι από πέρσι το Φλεβάρη, δείχνει πως τα μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται, την ίδια στιγμή που ο εργοδότης εφαρμόζει τα σχέδια του, όχι μόνο για να μη χάσει ούτε ευρώ αλλά για να βγει και κερδισμένος από τα παζάρια του με νέους επενδυτές.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη μέση ενός γύρου συνεχόμενων πιέσεων και εκβιασμών. Παλεύουν με το πανελλαδικό τους σωματείο προκειμένου να μη χάσουν τα δεδουλευμένα τους, τις συμβάσεις τους, τις θέσεις τους. Η  κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει, στο όνομα της “δίκαιης ανάπτυξης”, αφήνει τα παζάρια να εξελίσσονται στις πλάτες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Αυτό είναι μια απάντηση σε αυτούς που έλεγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια πως τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους. 

Οι εργαζόμενοι στον Καρυπίδη, χρειάζεται να συνταχθούν στο πλάι του σωματείου και μέσα από τις συλλογικές τους αποφάσεις, να μπουν στον αγώνα, για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Παράλληλα να έχουν στον προσανατολισμό τους κινητοποιήσεις-παρεμβάσεις σε κοινωφελείς οργανισμούς, κρατικούς φορείς και τράπεζες απαιτώντας να διαγραφούν οι οφειλές τους, να μην κοπεί το νερό, το ρεύμα, να απαλλαχθούν από δημοτικά τέλη, να ανακουφιστούν συνολικά από χρέη και οικονομικά βάρη που αδυνατούν να ανταποκριθούν. 

Στον αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Καρυπίδη πρέπει να συμπορευτούν όλοι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και κυρίως οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο, όπου με τη συγχώνευση με το Σκλαβενίτη, υπάρχει κίνδυνος μαζικών απολύσεων. Πράγμα που ήδη έχει ξεκινήσει κατά βάση με το κλείσιμο σειράς καταστημάτων.

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η Πρωτοπορία” και το Σωματείο Εργαζομένων στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών Πιερίας (Σ.Ε.Ε.Π.Υ. Πιερίας) εκφράζουν την Αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ “Καρυπίδης” και καλεί όλους τους συναδέλφους στον κλάδο του εμπορίου να στηρίξουν και να συμπορευτούν στον αγώνα για να μην τολμούν οι εργοδότες να εμπαίζουν τους εργαζόμενους.»

 

Τελευταία νέα...

Ημερίδα για την ποντιακή μουσική

Ημερίδα για την ποντιακή μουσική

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:28
Συναυλία (για καλό σκοπό) στη Βέροια

Συναυλία (για καλό σκοπό) στη Βέροια

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:27
«Εθνεγερσία»

«Εθνεγερσία»

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:24
Η διπλή γιορτή των Ελλήνων

Η διπλή γιορτή των Ελλήνων

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:23
Εαρινή σύμπραξη πολιτισμού

Εαρινή σύμπραξη πολιτισμού

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:21
Πρόγραμμα επανένταξης στην εργασία

Πρόγραμμα επανένταξης στην εργασία

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:19
Κάνε κάτι μοναδικό...

Κάνε κάτι μοναδικό...

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:18
Χωρίς ρευστό και... ελπίδα

Χωρίς ρευστό και... ελπίδα

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:16
Αναζητούνται επιπρόσθετοι πόροι

Αναζητούνται επιπρόσθετοι πόροι

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:13
Τα σχολεία αναβαθμίζονται... ψηφιακά!

Τα σχολεία αναβαθμίζονται... ψηφιακά!

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:12
Συνεργασία αιχμής

Συνεργασία αιχμής

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 09:10
«Μαθαίνω για τη Μουσική»

«Μαθαίνω για τη Μουσική»

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:42
Θετικός ο απολογισμός

Θετικός ο απολογισμός

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:41
Ο «Βενιαμίν» έγινε 23 ετών

Ο «Βενιαμίν» έγινε 23 ετών

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:36
Ραγδαία η αύξηση της Κατάθλιψης

Ραγδαία η αύξηση της Κατάθλιψης

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:32
Η Μόσχα στέλνει καλά μηνύματα

Η Μόσχα στέλνει καλά μηνύματα

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:27
«Έφυγαν» 4 δισ. από τις τράπεζες

«Έφυγαν» 4 δισ. από τις τράπεζες

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:24
Βιοκλιματικό... «πέναλτι»!

Βιοκλιματικό... «πέναλτι»!

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:23
«
»