«Έφυγαν» 4 δισ. από τις τράπεζες

Γράφτηκε από τον 

Αγωνία στο τραπεζικό σύστημα από την εκροή καταθέσεων το 2017

 

Παρατείνεται η αγωνία στις τραπεζικές διοικήσεις για τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση της αξιολόγησης στη ρευστότητα του συστήματος. 

 

Σύμφωνα με Τα Νέα, η μη απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για να καλυφθούν οι μεγάλες διαφορές που φαίνεται πως υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ανησυχούν τις τράπεζες, οι οποίες βλέπουν από την αρχή του χρόνου να μειώνεται συνεχώς η καταθετική τους βάση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2017 οι καθαρές εκροές καταθέσεων προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ. 

Μπορεί οι πρώτοι μήνες κάθε χρονιάς να είναι αρνητικοί, ωστόσο εφέτος οι τάσεις είναι πιο έντονες. Και αυτό διότι ανακόπηκαν οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, τόσο από τραπεζικούς λογαριασμούς ξένων τραπεζών όσο και από αμοιβαία κεφάλαια διεθνών οίκων, που είχαν καταγραφεί στο δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς και οδήγησαν στην άνοδο των υπολοίπων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ το 2016. 

Πλέον, φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα για αύξηση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 10 δισ. ευρώ εφέτος. Κι αυτό διότι οι προβλέψεις των τραπεζών στηρίζονταν σε κλείσιμο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο και την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 2%. 

Με τα σημερινά δεδομένα, κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αναμένεται πριν από τον Μάιο, ενώ η ύφεση έχει ήδη επιστρέψει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2016. 

Την ίδια στιγμή, οι πρόδρομοι δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα του 2017 δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες. 

Νάρκη για τη ρευστότητα του συστήματος αποτελούν τα χρήματα που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls. 

Το «νέο χρήμα» εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ και μπορεί να διαρρεύσει ανά πάσα στιγμή από το τραπεζικό σύστημα, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τους δείκτες των τραπεζών. Πρόκειται για καταθέσεις μετρητών, για εμβάσματα από το εξωτερικό και για χρήματα που προήλθαν από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων.

Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι τις επόμενες ημέρες θα γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στο γκισέ. 

Δεν αποκλείουν σε περίπτωση που η συμφωνία καθυστερήσει πέραν του Μαΐου οι εκροές λόγω του αρνητικού κλίματος που θα διαμορφωθεί να αυξηθούν, αναγκάζοντας τις Αρχές να προχωρήσουν στην αυστηροποίηση των capital controls. 

Πρόκειται για απευκταίο σενάριο καθώς εκτιμάται ότι το σοκ μιας τέτοιας προσαρμογής θα είναι μεγαλύτερο και από την αναταραχή που προκάλεσε η αρχική επιβολή των περιορισμών. 

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να απαγορευθούν εκ νέου οι αναλήψεις που προέρχονται από καταθέσεις χαρτονομισμάτων, οι οποίες σήμερα δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο ή να τεθούν αυστηρότερα όρια στις αποστολές εμβασμάτων στο εξωτερικό και στις επαναγορές αμοιβαίων κεφαλαίων.

 

Σκουρλέτης: Άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση πριν τον Σεπτέμβριο

Άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση πριν το Σεπτέμβριο άφησε να εννοηθεί το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να δεσμευθεί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα και πριν τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω ωρίμανσης ομολόγων.

«Απευχόμαστε να φτάσει ως εκεί» και εργαζόμαστε για επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, προσέθεσε μιλώντας στο Star.

Ο κ. Σκουρλέτης ξεσπάθωσε πάντως κατά των δανειστών για το θέμα πώλησης μέρους της ΔΕΗ, ισχυριζόμενος ότι αρκετά από τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων εκπροσωπούν εγχώρια και ευρωπαϊκά συμφέροντα που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις ή αποδείξεις.

Λίγο αργότερα, έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών του και με γραπτή του δήλωση υποστήριξε πως: «Η συνήθης πρακτική, από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, της τροποποίησης – διαστρέβλωσης δηλώσεων, όταν η ακριβής τους απόδοση δεν ταιριάζει με τα συμπεράσματα και τα πολιτικά ζητούμενα που αυτά προτάσσουν, χρησιμοποιήθηκε και σήμερα επί των επισημάνσεων του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Με απόλυτη σαφήνεια, ο υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση με την καλύτερη δυνατή κατάληξη για την χώρα».

«Επαναλαμβάνω ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί με έναν μεθοδικό τρόπο να "κερδίσει χρόνο" και να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό με το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο».

Σχετικά με το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης τόνισε: «Αντοχές έχουμε, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας έχουμε και νομίζω ότι θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Στην ερώτηση, εάν τελικά μπορεί να φτάσει και Σεπτέμβρη η συμφωνία: «Το απευχόμαστε και εργαζόμαστε ακριβώς για το αντίθετο. Εδώ μιλάμε για συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα».

 

Τελευταία νέα...

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 18:16
Εξωδικαστικός μηχανισμός

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 18:13
Από την Κατερίνη στο Lukow

Από την Κατερίνη στο Lukow

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:19
Το ΣΔΕ σε εκδηλώσεις του ΤΕΙ

Το ΣΔΕ σε εκδηλώσεις του ΤΕΙ

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:17
Η διοργάνωση πάει για... 10άρη!

Η διοργάνωση πάει για... 10άρη!

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:14
Το γραφείο του... πολίτη

Το γραφείο του... πολίτη

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:13
Βοήθεια για 2.500 οικογένειες!

Βοήθεια για 2.500 οικογένειες!

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:11
Ταυτοποιούν τον... πολιτισμό

Ταυτοποιούν τον... πολιτισμό

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:47
Πιστοποίηση φυσικών προσώπων

Πιστοποίηση φυσικών προσώπων

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:45
«Βροχή» ερωτήσεων

«Βροχή» ερωτήσεων

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:43
Τροχονόμοι... ενημέρωσης

Τροχονόμοι... ενημέρωσης

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 09:18
«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:16
Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:15
Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:16
«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:13
Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:12
«
»