Ο Αλέξης Ζορμπάς και η Ιθάκη του Οδυσσέα

Γράφτηκε από τον 

Άρθρο γνώμης

 

 

Της Στυλιανής Μαντουλίδου

 

Είναι αλήθεια ότι έχουμε περισσότερη ιστορία από όση μπορούμε να συντηρήσουμε και λιγότερη παραγωγή προϊόντων από όση μας χρειάζεται για να ζήσουμε. Η ανισορροπία στο ισοζύγιο αυτό, δεν βοηθά πολλές φορές στο να έχουμε καθαρή εικόνα της  παρουσίας μας στον κόσμο του σήμερα, αλλά και της πορείας μας προς το αύριο.

 

Είναι αλήθεια επίσης ότι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που αποκτά την προστιθέμενη αξία του από την προσπάθεια των ανθρώπων που αποφάσισαν να μείνουν στη ελληνική ύπαιθρο για να εργαστούν και να δημιουργήσουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες και σ αυτόν τον τομέα της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε ένα σύστημα που ποτέ δεν διέθετε πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα τους.

Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι πετυχημένες περιπτώσεις που στο τέλος της ημέρας μας κάνουν υπερήφανους και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί με το λάδι, το κρασί, την ελιά και άλλα αγροτικά προϊόντα, προβάλλεται ο τόπος μας στο εξωτερικό και στηρίζεται η ελληνική οικονομία με τις εξαγωγές τους.

Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα, μαζί με την ναυτιλία και τον τουρισμό μπορούν να είναι οι πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα νέα εμπορικά σήματα της Ελλάδας στον κόσμο. Να γίνουν οι ικανοί πρεσβευτές της δημιουργικής και επινοητικής Ελλάδας οι δε Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να αποτελέσουν τη νέα επιχειρηματική βάση της Ελλάδας.

Για τον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας τα περιθώρια είναι τεράστια γιατί η παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές του τομέα αυτού είναι εξαιρετικά χαμηλή, με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να κατέχουν ποσοστά που αγγίζουν ή ξεπερνούν το 10%.

Οι αγορές πάντα ζητούν νέα προϊόντα, αγαπούν την καλή παρουσία και επιβραβεύουν την ποιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και της McKinsey για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο κλάδος της μεταποίησης των τροφίμων, χάρη στη διαθεσιμότητα πρώτων υλών και προϊόντων υψηλής ποιότητας, εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και λογικού κόστους στην Ελλάδα, παρουσιάζει πολλές δυνατότητες να αυξήσει την αξία και τις εξαγωγές .

Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί από μόνο του. Χρειάζεται να υπάρξει ολοκληρωμένη στρατηγική που να στηρίζεται:

-Σε νέες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.

-Στην αύξηση της παραγωγικότητας.

-Στην ποιότητα.

-Στον σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας

Ο ιδιωτικός τομέας που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή και στην μεταποίηση των τροφίμων έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τον προσανατολισμό του, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να συμβαίνει, κυρίως λόγω της ύφεσης στην εγχώρια ζήτηση. Η εξωστρέφεια αυτή όμως πρέπει να ενισχυθεί και διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση λόγω στρατηγικής επιλογής.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει χωρίς το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας και του τραπεζικού συστήματος για τις ελληνικές εξαγωγές. Το ενδιαφέρον της πολιτείας για τη διευκόλυνση των ελληνικών  επιχειρήσεων σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να εκδηλωθεί  ουσιαστικά και αδάπανα, με την  απλοποίηση των διαδικασιών και   μείωση της γραφειοκρατίας. Αναγνωρίζεται έτσι έμπρακτα ότι οι εξαγωγές αποτελούν έναν από τους λίγους  τομείς εισροής χρήματος που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι και το συμφέρον όλων μας, γιατί στο ταξίδι της εξωστρέφειας βασίζεται τελικά η ουσιαστική κατάκτηση της πατρίδας μας από εμάς τους ίδιους.

Πάνω σ αυτό το θέμα ο ποντοπόρος και βαθιά εστιασμένος προγονικός Οδυσσέας έχει πολλά να μας πει.    

 

 

 

 

 

Τελευταία νέα...

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 18:16
Εξωδικαστικός μηχανισμός

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 18:13
Από την Κατερίνη στο Lukow

Από την Κατερίνη στο Lukow

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:19
Το ΣΔΕ σε εκδηλώσεις του ΤΕΙ

Το ΣΔΕ σε εκδηλώσεις του ΤΕΙ

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:17
Η διοργάνωση πάει για... 10άρη!

Η διοργάνωση πάει για... 10άρη!

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:14
Το γραφείο του... πολίτη

Το γραφείο του... πολίτη

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:13
Βοήθεια για 2.500 οικογένειες!

Βοήθεια για 2.500 οικογένειες!

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:11
Ταυτοποιούν τον... πολιτισμό

Ταυτοποιούν τον... πολιτισμό

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:47
Πιστοποίηση φυσικών προσώπων

Πιστοποίηση φυσικών προσώπων

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:45
«Βροχή» ερωτήσεων

«Βροχή» ερωτήσεων

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:43
Τροχονόμοι... ενημέρωσης

Τροχονόμοι... ενημέρωσης

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 09:18
«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:16
Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:15
Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:16
«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:13
Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:12
«
»