Περικόπτουν το 60% των συντάξεων

Γράφτηκε από τον 

Άρθρο γνώμης

Του Θαν. Πετράκου, Υπεύθυνου Αγροτικής της ΛΑΕ και πρώην βουλευτή Μεσσηνίας

 

 

 

 

Σοκ και δέος για τους συνταξιούχους μικροπαραγωγούς, είτε αγρότες είτε ετεροεπαγγελματίες, μετά την αποσαφήνιση την Παρασκευή από τον Υφυπουργό Εργασίας στη Βουλή, ότι θα περικόπτονται κατά 60% οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων όλων των ταμείων πλην ΟΓΑ εφόσον διατηρούν μια μικρή αγροτική παραγωγή. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση του σκέπτεται να επεκτείνει αυτό το ανθρωποκτόνο μέτρο και στους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2017.

 

Δηλαδή έστω και 1 ευρώ να παίρνουν είτε από επιδότηση είτε από πώληση ενός κιλού λαδιού θα περικόπτεται κατά 60% η σύνταξή τους! Όλα αυτά κατ εφαρμογή του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 γνωστού ως αντιασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου. Είναι βέβαιο ότι η «ποινή-εκβιασμός» αυτές πολύ σύντομα θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους παλιούς και νέους. (Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δείχνει τι θα γίνει και στο θέμα αυτό)

Η κυβέρνηση Τσίπρα–Καμμένου η οποία συνεχίζει την φτωχοποίηση των συνταξιούχων που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις των ΓΑΠ, Παπαδήμου και Σαμαρά αποφάσισε να απαγορεύσει με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου στους φτωχούς συνταξιούχους να καλλιεργούν τη γη τους για να έχουν ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα για να ζήσουν.

Η κυβέρνηση με το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016 στοχεύει με ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια». 1) Να περικόψει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες όπως προστάζει η τρόικα και 2) Να πετύχει τη συγκέντρωση της γης σε ξένα χέρια όπως προβλέπει το σχέδιο του ΟΟΣΑ.

Ούτε στα πιο νεοφιλελεύθερα όνειρά τους ο Φρίντμαν, ο Ρήγκαν και η Θάτσερ δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι το ακραίο σχέδιο τους μπορούσε να το εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα– Καμμένου στην Ελλάδα. Και όμως ο ραγδαία μεταλλασσόμενος ΣΥΡΙΖΑ σε ακραίο νεοφιλελεύθερο κόμμα αντιμετωπίζει την αγροτική γη ως «επιχείρηση» και τους μικροπαραγωγούς ως «επιχειρηματίες». Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσχωρώντας στην νεοφιλελεύθερη λογική εκβιάζει τους μικροπαραγωγούς με την απειλή της περικοπής των συντάξεων να πουλήσουν όσο – όσο τη γη σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Η κυβέρνηση Τσίπρα έρχεται να υλοποιήσει το γνωστό σχέδιο των νεοφιλελεύθερων τη πρόταση Σαμαρά- Στουρνάρα που είχε καταγγείλει το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση 23 βουλευτών του (μεταξύ αυτών και του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου!!!) . Η πρόταση αυτή της McKinsey που χρηματοδοτήθηκε από τον ΣΕΒ και την Εθνική Τράπεζα την οποία υπέβαλε στο Eurogroup τον Μάιο του 2014 ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου κ. Γ. Στουρνάρας προέβλεπε όλη η Αγροτική παραγωγή να συγκεντρωθεί σε 5-6 εταιρείες.

Σήμερα η μεταλλαγμένη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Τσίπρα – Καμμένου προχωράει όχι μόνο στη συγκέντρωση της παραγωγής σε 5-6 εταιρείες όπως πρότεινε ο Στουρνάρας αλλά και της αγροτικής γης!!!.

Διότι αφού εκβιάζεται ο μικροπαραγωγός – ιδιοκτήτης της αγροτικής γης να μεταβιβάσει την γη του άρον – άρον για να μη χάσει τη σύνταξή του από αυτό θα επωφεληθούν μόνο μεγάλες εταιρείες οι οποίες θέλουν να δημιουργήσουν μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Διότι οι νέοι στα χωριά είναι και λίγοι αλλά ούτε και διαθέτουν χρήματα για να αγοράσουν γη. Συνεπώς η γη ή θα μεταβιβασθεί ή θα εγκαταλειφθεί από πλήθος μικροπαραγωγών.

Είναι σαφές ότι η εφαρμογή του μνημονιακού- αντιλαϊκού αυτού νόμου αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους μικρούς παραγωγούς είτε αγρότες είτε ετεροεπαγγελματίες διοτι θα οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση τους ήδη φτωχοποιημένους συνταξιούχους.

Είναι αδιανόητο ,αντιδημοκρατικό και παράλογο α) Να μην επιτρέπεται ο συνταξιούχος να καλλιεργήσει τη μικρό ιδιοκτησία του για να ενισχύσει το πενιχρό του εισόδημα β) Να του επιβάλει βίαια να πουλήσει τη γη του.

Περικοπή των συντάξεων μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο για όσους παραγωγούς είναι πράγματι επιχειρηματίες. Δηλαδή έχουν πάνω από 15.000 € καθαρό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και πάνω από 5.000€ βασική ενίσχυση.

Η ΛΑΕ καλεί σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων ΠΟΛ-ΠΟΤ. Καλεί όλο το λαό να κινητοποιηθεί μαζικά και δυναμικά για να μην περάσουν τα ακραία αυτά νεοφιλελεύθερα σχέδια κυβέρνησης και τρόικα και να απαιτήσει την κατάργηση του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος του Ν. 4387/2016.

Όμως για να μην σαρωθούν τα πάντα από τον μνημονιακό οδοστρωτήρα οφείλουν οι αριστερές, αντιμνημονιακές, δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις, τώρα να συγκροτήσουν ένα ισχυρό πολιτικό και εκλογικό μέτωπο στη βάση κοινού αντιμνημονιακού ριζοσπαστικούπρογράμματος, ώστε να δώσουν νέα ελπίδα στο λαό ότι είναι εφικτή η αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα καλλίτερο μέλλον για τον λαό και το τόπο.

 

Τελευταία νέα...

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 18:16
Εξωδικαστικός μηχανισμός

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 18:13
Από την Κατερίνη στο Lukow

Από την Κατερίνη στο Lukow

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:19
Το ΣΔΕ σε εκδηλώσεις του ΤΕΙ

Το ΣΔΕ σε εκδηλώσεις του ΤΕΙ

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:17
Η διοργάνωση πάει για... 10άρη!

Η διοργάνωση πάει για... 10άρη!

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:14
Το γραφείο του... πολίτη

Το γραφείο του... πολίτη

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:13
Βοήθεια για 2.500 οικογένειες!

Βοήθεια για 2.500 οικογένειες!

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 09:11
Ταυτοποιούν τον... πολιτισμό

Ταυτοποιούν τον... πολιτισμό

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:47
Πιστοποίηση φυσικών προσώπων

Πιστοποίηση φυσικών προσώπων

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:45
«Βροχή» ερωτήσεων

«Βροχή» ερωτήσεων

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 17:43
Τροχονόμοι... ενημέρωσης

Τροχονόμοι... ενημέρωσης

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 09:18
«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:16
Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:15
Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:16
«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:13
Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:12
«
»