Ακίνητη ανάπτυξη

Γράφτηκε από τον 

Άρθρο γνώμης

Της Στέλλας Μαντουλίδου

Συμβολαιογράφου

 

 

Οι μεταβιβάσεις και οι σχετικές συναλλαγές με τα ακίνητα στον Δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα, είναι διαφανείς, ελέγξιμες και νομικά κατοχυρωμένες διαδικασίες βασισμένες σε καθορισμένα δικαιώματα. Λειτουργούν παράλληλα και σε αρμονία με άλλους οικονομικούς θεσμούς, κυρίως με αυτούς της παροχής εγγυήσεων παρέχοντας ευελιξία και χρηματική ρευστότητα. Τα ακίνητα είναι κεφάλαιο που συμμετέχοντας στην οικονομική και παραγωγική διαδικασία παράγει κέρδος και προκαλεί ευημερία.    

Από μια άλλη σκοπιά το ακίνητο, είναι σε θέση να παράσχει πληροφορίες για την οικονομικοπολιτική κατάσταση μιας χώρας, για τις προτεραιότητες που θέτει, αλλά και για πιο σύνθετους τομείς όπως για παράδειγμα το επίπεδο της διαφθοράς.      

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ακίνητα στην χώρα μας χρησιμοποιήθηκαν από την πολιτεία, άλλοτε σαν   απάντηση σε οξυμένα κοινωνικά προβλήματα λόγω πολέμων καταστροφών, διχασμών, στάσεων, εμφυλίων και άλλοτε για γρήγορη, πολιτική-ψηφοθηρική ωφέλεια, ανέξοδη και παροδική.

Όταν στις 30 Μαρτίου 1960 υπογράφηκε μεταξύ της νικήτριας Ελλάδας και της ηττημένης Γερμανίας, η   «Σύμβαση περί επιλογής και τοποθετήσεως Ελλήνων εργατών εις γερμανικάς επιχειρήσεις»,   αποτέλεσε οικονομική διέξοδο για χιλιάδες έλληνες. 

Αυτό ήταν το ξεκίνημα της πιο έντονης μετανάστευσης των Ελλήνων, προς μία χώρα που αν και  ηττημένη ηθικά και υλικά, μέσα σε 15 χρόνια από το τέλος του πολέμου, ήταν σε θέση να δίνει εργασία στους νικητές Ελληνες. Η μετανάστευση αυτή βιώθηκε πικρά, όσο καμία άλλη γιατί η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανακάμψει και να θρέψει τα παιδιά της, παρά την οικονομική βοήθεια που δέχθηκε, την στιγμή που το «made in Germany», από ένδειξη που τέθηκε από τους Βρετανούς για να υποβαθμιστούν και στιγματιστούν τα γερμανικά προϊόντα, έγινε συνώνυμο της ποιότητας.

Όταν τα χρηματικά κεφάλαια των Ελλήνων εργαζομένων της Γερμανίας άρχισαν να φθάνουν στην Ελλάδα δόθηκαν κίνητρα να επενδυθούν τα χρήματα αυτά σε ακίνητα, μέσα από την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης (Ν. 1084/1971). Η φορολογική διαχείριση των ακινήτων δεν ήταν απαιτητική για την διοίκηση, δεν μπορούσαν να κρυφτούν ή να μετακινηθούν και η αξία τους μπορούσε να εξακριβωθεί και  φορολογηθεί ανά πάσα στιγμή, εύκολα και κατά το δοκούν. 

Η ακίνητη ανάπτυξη λοιπόν άρχισε με εντατικοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία θεωρήθηκε «ατμομηχανή» για την οικονομία της χώρας. Η κατεύθυνση αυτή έδωσε διέξοδο σε αρκετές επαγγελματικές ομάδες και οι ρυθμοί ανάπτυξης κάλυπταν εν μέρει την μη εκπλήρωση βασικών και απαιτητικών υποχρεώσεων του κράτους, (π.χ στεγαστική πολιτική, ελευθερία των επιχειρήσεων, δίκαιη φορολογία, μέγεθος της κυβέρνησης, ελευθερία των επενδύσεων, ελευθερία από την διαφθορά, αξιοκρατία, ισονομία κ.α). Η επένδυση του συνόλου σχεδόν των ιδιωτικών κεφαλαίων στα ακίνητα, άφηνε επίσης ελεύθερο πεδίο στο κράτος να καταλαμβάνει τομείς της οικονομίας, στους οποίους δραστηριοποιούνταν ή θα μπορούσαν να δραστηριοποιούνται ιδιώτες, εξοστρακίζοντάς τους.

Η οικοδομική δραστηριότητα στο αστικό ακίνητο και οι γύρω από αυτό τομείς επί σειρά δεκαετιών,  αποτέλεσαν μία από τις λίγες διεξόδους των πολιτών για  εργασία μη εξαρτώμενη άμεσα από το κράτος και επένδυση. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προέκυψε το Ελληνικής επινόησης μοντέλο της δόμησης ακινήτων με αντιπαροχή. Σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης χώρεσαν πολλοί και με φαινομενικά αντικρουόμενες ιδεολογίες. Χώρεσε και  η ιδεολογία της αριστεράς, παρ όλα τα δόγματα κατά της ατομικής ιδιοκτησίας! Δεν εκδηλώθηκαν αντιθέσεις ούτε δομήθηκε εναντίον του αριστερή αντίσταση ή ταξική πάλη. Στην οικοδομική δραστηριότητα δεν υπήρχε πεδίο μάχης για έλεγχο των μέσων παραγωγής (δεν υπήρχε   παραγωγή), δεν υπήρχε άρχουσα τάξη, επενδυμένο ιδιωτικό κεφάλαιο για παραγωγή, ιδεολογική αντίσταση. 

Η θεωρία «τα ακίνητα Φιλέτα», που μπορούν να στηρίξουν την οικονομική επιβίωση ατόμων, οικογενειών, επαγγελματικών ομάδων, πόλεων, ακόμη και όλης της χώρας, άκοπα, αδάπανα και χωρίς ρίσκο, έγινε πολιτικό επιχείρημα και αριστερών κομμάτων    Ενδεχομένως αυτός ο τρόπος επιλέχθηκε από την εγχώρια διανόηση, ως ο πλέον κατάλληλος για την μη μόλυνση της χώρας από την δυτικής φιλοσοφίας και ηθικής, επιχειρηματικότητα της παραγωγής, προτιμώντας τα ιδιωτικά κεφάλαια να παγιδεύονται σε κατακερματισμένα ακίνητα που καλύπτουν επιφανειακά την έλλειψη παραγωγικής διαδικασίας, δημιουργούν ψευδαίσθηση οικονομικής ανεξαρτησίας και ευημερίας, δεν δημιουργούν οικονομίες κλίμακας, δεν είναι ικανά να προκαλέσουν ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και θέσεις εργασίας μη ελεγχόμενες από το κράτος. 

Η ατομική ιδιοκτησία, για να έχει την σημασία της στην λειτουργία της οικονομίας και να διατηρεί την αξία της, πρέπει να εκπληρώνονται ταυτόχρονα και οι υπόλοιπες οικονομικές ελευθερίες προς όφελος των πολιτών, με ευθύνη της πολιτείας. Διαφορετικά τα ακίνητα καταλήγουν να είναι υπερφολογημένο κεφάλαιο λόγω ελλείψεως άλλων πόρων .

Μόνο όταν λειτουργήσουν οι οικονομικές ελευθερίες στη χώρα μας με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορούν τα ακίνητά μας να αποκτήσουν την πραγματική τους αξία, αλλά θα αντιληφθούμε και εμείς τις ευκαιρίες και δυνατότητες που κρατούνται παγιδευμένες ιδιαίτερα για τους νεώτερους μαζί με τα αίτια που οδήγησαν στην πρώτη αλλά και στην δεύτερη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων μέσα σε  60 χρόνια.

 

 

 

Τελευταία νέα...

Μελισσοκομία σε... άξονες

Μελισσοκομία σε... άξονες

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 18:19
«Πρώτες βοήθειες»   για... ποδήλατα

«Πρώτες βοήθειες» για... ποδήλατα

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 18:18
Η τεχνολογία ενάντια στους ρύπους

Η τεχνολογία ενάντια στους ρύπους

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 17:35
Ετοιμάζεται για το καλοκαίρι!

Ετοιμάζεται για το καλοκαίρι!

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 17:32
Δημόσια περιουσία   τα έργα των ΟΤΑ

Δημόσια περιουσία τα έργα των ΟΤΑ

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:16
Προετοιμασίες ενόψει καλοκαιριού

Προετοιμασίες ενόψει καλοκαιριού

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:15
Ines Bennet σε ευχαριστούμε!

Ines Bennet σε ευχαριστούμε!

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 18:15
Πάσχα στις ακτές του νότου!

Πάσχα στις ακτές του νότου!

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 09:16
Να αποδοθούν... ευθύνες

Να αποδοθούν... ευθύνες

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 09:15

Νέο Δ.Σ. και αλλαγές στο καταστατικό

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:27

Ανάπτυξη δέσμια της γραφειοκρατίας

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:25

Πρωταθλήτρια στους φόρους

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:24

Φθηνότερο κατά... 2,65 ευρώ!

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:23

428 τοκετοί σε ένα χρόνο!

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:15

Με «γέφυρα» το Φεστιβάλ Ολύμπου

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 14:56

Πάσχα – Το πέρασμα και η υπέρβαση

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 14:49
«
»