«Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας»

Γράφτηκε από τον 

Συνέντευξη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας στην «ΕΠΤΑ»

 

Την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας. Ανάγκη η οποία γίνεται επιτακτική αφού ο νομός μας, αναμένεται να δεχθεί έναν μεγάλο όγκο προσφύγων.

 

Σε κατάσταση τραγική βρίσκεται ο τομέας υγείας στην Πιερία και μάλιστα όχι μόνο η δημόσια υγεία αλλά και η ιδιωτική ύστερα από επτά χρόνια επίσημης κρίσης στη χώρα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΕΠΤΑ» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας. Ο κ. Ηρακλής Τσανικίδης, υπηρετεί στο νοσοκομείο της Κατερίνης και όπως επισημαίνει, το νοσοκομείο της πόλης λειτουργεί με πολύ μεγάλες ελλείψεις από πλευράς ιατρικού προσωπικού. Το ίδιο συμβαίνει και στα κέντρα υγείας, ενώ το ΕΚΑΒ με ελάχιστα οχήματα προσπαθεί να εξυπηρετήσει έκτακτα περιστατικά.

 

Δύσκολη είναι επίσης και η κατάσταση στους ιδιώτες γιατρούς που προσφέρουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας στην Πιερία ύστερα από τη διάλυση των υπηρεσιών του ΙΚΑ και τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, ενός «εκτρώματος», όπως το χαρακτηρίζει.

Η κατάσταση όμως, από πλευράς υγείας, αναμένεται να γίνει δυσκολότερη στον νομό με τη φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, ανθρώπων που θα διαμένουν σε σκηνές κέντρων φιλοξενίας. Οι δυσκολίες αναμένεται να είναι πολλές, διότι όχι μόνο δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο φιλοξενίας τους, όχι μόνο δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση για το πόσοι θα έρθουν, πού θα πάνε, πόσο καιρό θα μείνουν, αλλά υπάρχουν και κρατικές αδυναμίες. Αυτές οι αδυναμίες αναγκαστικά πρέπει να καλυφθούν από εθελοντικές ομάδες, τοπικούς φορείς και επιστημονικούς συλλόγους.

Στη συνέντευξη του, ο κ. Τσανικίδης αφού περιγράφει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στην Πιερία, αφού αναφέρει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν γιατροί για να κρατηθεί αυτό το σύστημα στα πόδια του, μιλά για την προετοιμασία που έχει κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας μαζί με άλλους φορείς και συλλόγους προκειμένου να αντιμετωπιστούν με θετικό τρόπο τα όποια πιθανά προβλήματα υγείας των προσφύγων, αλλά ακόμη και η ψυχιατρική στήριξή τους, ιδιαίτερα των παιδιών.

 

Η συνέντευξη

Κύριε Τσανικίδη, από τη θέση σας ως Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, θα θέλαμε να μας πείτε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι δομές και οι υπηρεσίες υγείας στον νομό ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης.

Ο νομός μας περνάει την κρίση που περνάει όλη η Ελλάδα. Ξεκινώντας από το νοσοκομείο, μιας και έχω την ιδιότητα και του νοσοκομειακού γιατρού, έχουμε γύρω στο 50% έλλειψη προσωπικού. Σήμερα οι γιατροί είναι λιγότεροι κατά 50% από το 2010. Το 2010 είχαμε κάνει και επισχέσεις εργασίας επειδή ήμασταν λίγοι. Τώρα είμαστε οι μισοί από τους λίγους που ήμασταν το 2010. Επομένως, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι πλέον ότι έχουμε υπερβάλει εαυτούς, έχουμε πια ξεπεράσει τα όριά μας.

 

Τι σας λένε οι αρμόδιοι; Θα ενισχυθεί, έστω και λίγο, το νοσοκομείο Κατερίνης;

Είμαστε σε αναμονή. Περιμένουμε εδώ και ενάμισι – δύο χρόνια κάποιους επικουρικούς γιατρούς για να στελεχώσουν κάποια τμήματα. Η αλήθεια είναι ότι έχουν έρθει ορισμένοι. Αυτό όμως, όπως καταλαβαίνετε, δεν φτάνει. Για παράδειγμα, άνοιξε το τμήμα ΩΡΛ (ωτορινολαρυγγολογικό) ή το οφθαλμιατρικό που ήταν κλειστά, ωστόσο, χρονίζουν προβλήματα όπως, για παράδειγμα, στο νεφρολογικό,ενώ πλέον υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν κάποια τμήματα λόγω έλλειψης γιατρών. Αν δούμε όλες τις κλινικές, θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κλινική που να έχει επάρκεια σε προσωπικό.

 

Πώς λειτουργούν, εν μέσω κρίσης, τα κέντρα υγείας στην Πιερία;

Και τα κέντρα υγείας είναι αποδυναμωμένα. Υπάρχουν και εκεί τα προβλήματα έλλειψης ιατρών. Από τα κέντρα υγείας παίρνουν ιατρούς γενικής ιατρικής για να καλύψουν κενά στα νοσοκομεία και στο ΠΕΔΥ.

 

Κύριε Πρόεδρε, να έρθουμε για λίγο και στις υπηρεσίες που λειτουργούν στο κτίριο του ΙΚΑ; Ποια είναι σήμερα η πορεία του ΠΕΔΥ;

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, όπως τις γνωρίζαμε, καταργήθηκαν. Φτιάξανε αυτό το έκτρωμα που λέγεται ΠΕΔΥ, διότι είναι απαράδεκτο, ως προς τη λειτουργία του, σαν μια προσφορά περίθαλψης στην Πιερία. Οι περισσότεροι γιατροί που κάποτε ήταν στις υπηρεσίες που καταργήθηκαν, αποφάσισαν να μη συνεχίσουν να υπηρετούν. Αποφάσισαν να ιδιωτεύσουν. Κι αυτοί που έμειναν, είναι λίγοι. Δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχουν καρδιολόγοι… Υπάρχουν κάποιοι εναπομείναντες παθολόγοι αλλά και κάποιοι γενικοί γιατροί και προσπαθούν να λειτουργήσουν το ΠΕΔΥ. Επομένως, και εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

 

Πώς είναι τα πράγματα στο ΕΚΑΒ;

Το ΕΚΑΒ στην Πιερία έχει δύο, τρία ασθενοφόρα για όλο τον νομό. Η κατάσταση είναι τραγική…

 

Να πάμε και λίγο στους ιδιώτες ιατρούς; Πώς είναι τα πράγματα;

Οι ιδιώτες γιατροί, με τα νέα μέτρα στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, βρίσκονται σε δεινή θέση. Βλέπω ότι τα περισσότερα ιατρεία θα κλείσουν. Δεν μπορούν να κρατηθούν πια, διότι και ο κόσμος δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνει σε ιδιώτες ιατρούς. Οι εργαστηριακοί γιατροί είναι οι πρώτοι που θα αρχίσουν να κλείνουν… Ήδη ένα 8% των συναδέλφων ιατρών της Πιερίας έχει φύγει στο εξωτερικό!

 

Δηλαδή, λέτε…

Ναι, λέω ότι όλο το δημόσιο σύστημα υγείας είναι προβληματικό εδώ και πολλά χρόνια. Απλά, περιμέναμε με τις εξαγγελίες τις περσινές ότι κάτι θα αλλάξει, αλλά εδώ τα πράγματα βλέπουμε ότι χειροτερεύουν. Δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση… Η κατάσταση όμως και στους ιδιώτες γιατρούς, που παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, δεν είναι καλύτερη…

Εμείς στο νοσοκομείο Κατερίνης δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που θέλουμε, διότι είμαστε λίγοι ιατροί και δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας, μόνο που αυτό κάποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν. Γι αυτό και αντιμετωπίζουμε συχνά τον θυμό τους. Και βέβαια, όταν κάποιοι μαθαίνουν το τι συμβαίνει, τότε ζητούν συγγνώμη για την αρνητική συμπεριφορά τους…

 

Αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται και μια νέα κατάσταση στη χώρα αλλά και στην Πιερία. Μιλάμε για το προσφυγικό. Μιλάμε για πρόσφυγες που έρχονται και που και εκείνοι χρειάζονται κάποιες υπηρεσίες υγείας. Στ’ αλήθεια, τι πληροφορίες έχετε από το Υπουργείο Υγείας περί του τι θα συναντήσετε εσείς οι γιατροί τώρα που ο νομός υποδέχεται τους πρόσφυγες; Αλλά και τι υπηρεσίες μπορείτε να προσφέρετε στους πρόσφυγες όταν οι υπηρεσίες υγείας στην Πιερία δεν επαρκούν ούτε για τους κατοίκους του νομού;

Από το Υπουργείο Υγείας δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Καμία. Επίσης, δεν έχουμε επίσημες πληροφορίες από Υπουργεία για το τι θα γίνει στην Πιερία, ποιοι χώροι είναι για προσωρινή φιλοξενία ή ποιοι χώροι θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Ό,τι πληροφορούμαστε, το πληροφορούμαστε από κάποια δημοσιεύματα. Επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε.

 

Δεν σας ζητήθηκε κάποια βοήθεια από κάποια κρατική υπηρεσία;

Από κάποια κρατική υπηρεσία, όχι. Δεν μας ζητήθηκε απολύτως καμία βοήθεια. Τις μόνες επαφές που είχαμε ήταν με τον Πρόεδρο της τοπικής ΑΔΕΔΥ Στάθη Συμεωνίδη και με τον Ηλία Τσολακίδη από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν.Πιερίας. Οι άνθρωποι αυτοί όμως και οι φορείς που εκπροσωπούν δεν είναι κρατικοί φορείς.

Ακόμη, δεν γνωρίζουμε, επίσημα, πόσοι πρόσφυγες θα έρθουν στην Πιερία, για πόσες μέρες θα φιλοξενηθούν σε προσωρινά κέντρα, για ποιο διάστημα θα φιλοξενηθούν στα μόνιμα κέντρα. Ποια θα είναι τα προσωρινά κέντρα και ποια τα μόνιμα. Κανένας αρμόδιος κρατικός φορέας δεν μας έχει ενημερώσει.

Φυσικά, αν οι ροές συνεχιστούν, εν μέσω κλειστών διαδρόμων προς την Ευρώπη, τότε και τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας μπορεί να γίνουν μόνιμα, τότε θα μιλάμε για άλλου είδους καταστάσεις… Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβούν τέτοια γεγονότα… Ας το ελπίσουμε…

 

Και πώς θα αντιμετωπίσετε τα όποια περιστατικά παρουσιαστούν σε πρόσφυγες;

Παρά το ότι δεν είχαμε καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση, εμείς, από μόνοι μας, έχουμε ήδη δραστηριοποιηθεί, διότι προβλέψαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθουν στην Πιερία πρόσφυγες.

Εδώ και περίπου έναν μήνα, όταν δηλαδή πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε. Δεν είχαμε καμιά ειδοποίηση από το κράτος αλλά και δεν περιμέναμε το κράτος να μας πει τι θα κάνουμε. Πήραμε λοιπόν πρωτοβουλίες συγκεκριμένες και συνεχίζουμε την προετοιμασία μας.

Για παράδειγμα, σας υπενθυμίζω αυτό που είδε και το φως της τοπικής δημοσιότητας, δηλαδή ότι πριν από δυο εβδομάδες πραγματοποιήσαμε συνάντηση στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας Ελευθέριο Κουϊμτζίδη και τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας Σταύρο Χριστοφορίδη, ώστε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ενδεχομένως ή σίγουρα θα συναντήσουμε. Εμείς πάντως περιμένουμε από επίσημα χείλη να ενημερωθούμε. Θα πρέπει, επίσης, να πούμε ότι έχουμε και επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό Κατερίνης.

 

Τι μπορείτε να προσφέρετε εσείς οι τρεις επιστημονικοί φορείς;

Εμείς, ως Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας, έχουμε, προς το παρόν, εξασφαλίσει θετική ανταπόκριση από 18 γιατρούς του νομού. Νομίζω όμως ότι θα έρθουν κι άλλοι σ’ αυτή την προσπάθεια, ώστε, όποτε μας ζητηθεί, να μεταβαίνουμε σε χώρους φιλοξενίας και να παρέχουμε εθελοντικές υπηρεσίες υγείας.

 

Οι πρόσφυγες που έρχονται, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν π.χ. κάποια λοιμώδη νοσήματα. Αυτά πώς αντιμετωπίζονται;

Για τα λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα πρέπει να έρθει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όταν εντοπίζονται σοβαρά μεταδοτικά νοσήματα, τότε οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτά θα πρέπει να απομακρύνονται, προσωρινά, από τους υπόλοιπους πρόσφυγες προκειμένου να μη μεταδώσουν τέτοιου είδους νοσήματα. Οι άνθρωποι αυτοί που θα νοσήσουν, θα πρέπει να δεχθούν κάποια περίθαλψη, να ιαθούν και στη συνέχεια να επανενταχθούν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Εμείς εδώ στην Πιερία, όμως, δεν έχουμε λοιμωξιολόγους, ούτε καν στο νοσοκομείο. Γι αυτή την υπόθεση θα πρέπει να αναλάβει δράση το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Επειδή, όπως πολύ καλύτερα εσείς γνωρίζετε, η υπόθεση του ελέγχου και της διάγνωσης μιας νόσου είναι και υπόθεση επικοινωνίας. Και επειδή οι πρόσφυγες από τη Συρία μιλάνε μια γλώσσα που είναι ακατάληπτη, αυτό το ζήτημα επικοινωνίας πώς μπορεί να λυθεί;

Και αυτό το ζήτημα το έχω ερευνήσει. Όπως πληροφορήθηκα από συναδέλφους ιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ειδομένη, η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων δεν ξέρουν αγγλικά, ούτε καν λίγες λέξεις. Γι αυτό και προσπαθούσαν να βρουν μεταφραστές ώστε να μπορέσουν να κάνουν το έργο τους. Βρέθηκαν τελικώς κάποιοι μεταφραστές, οι οποίοι έρχονταν επί πληρωμή, πολλές φορές τούς πλήρωναν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Με μεταφραστές, λοιπόν, γινόταν και γίνεται ο έλεγχος των περιστατικών και η διάγνωση. Σε όποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν μεταφραστές, υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα διάγνωσης. Αυτό, όμως, πρέπει να είναι επίσης μέλημα του κράτους, που θα πρέπει να μας στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αλλιώς, πώς θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας;

 

Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε και κάτι άλλο που εμείς εδώ στην «ΕΠΤΑ» το θεωρούμε πολύ σημαντικό. Πρόκειται για τα παιδιά των προσφύγων. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά εδώ στην Πιερία. Ωστόσο, ακόμη και τα παιδιά που συνοδεύονται, επειδή είδαν με τα ματάκια τους έναν πόλεμο, επειδή αντιμετώπισαν κακουχίες περνώντας μέσα από την Τουρκία, επειδή αντιμετώπισαν τα κύματα του Αιγαίου, τον φόβο, ίσως και τον χάρο… Γι αυτό ρωτάμε: Γι αυτά τα παιδιά, που είναι ασυνόδευτα ή που συνοδεύονται, δεν θα πρέπει να υπάρχει και μια ψυχολογική – ψυχιατρική στήριξη;

Έχετε δίκιο. Νομίζω ότι για τα παιδιά αυτά θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από ψυχολόγους, οι οποίοι όμως δεν ανήκουν στον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και από παιδοψυχίατρους.

Ξέρετε, δεν μπορεί κάθε ψυχίατρος να αναλάβει παιδιά. Χρειάζεται παιδοψυχίατρος. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η ψυχή ενός παιδιού… Εμείς στο νοσοκομείο Κατερίνης έχουμε έναν μόνο παιδοψυχίατρο, ο οποίος αν θέλει να δηλώσει ότι μπορεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, μπορεί να αναλάβει δράση το επόμενο διάστημα. Για τους ενήλικες, μπορούμε να προσφέρουμε ψυχιατρική στήριξη. Για τα παιδιά, χρειάζεται, όπως προανέφερα, παιδοψυχίατρος.

Όσο για ψυχολόγους, εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε, όμως η δήλωση συμμετοχής τους είναι και θα είναι εθελοντικού χαρακτήρα. Αν βρούμε ψυχολόγους, θα λυθεί ένα ακόμη σοβαρό θέμα… Ελπίζουμε να βρούμε…

 

Θα θέλαμε να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση μαζί σας με ένα ερώτημα για το πώς βλέπετε, ως άνθρωπος αλλά και ως επιστήμονας, όλη αυτή την κατάσταση που διέρχεται η χώρα. Υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο; Μπορούμε να ελπίζουμε ξανά;

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι πολύ δύσκολα παντού, είναι πολύ δύσκολα και στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ειλικρινά, αν κάποιος δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα στο νοσοκομείο μας, δεν μπορεί να καταλάβει την προσπάθειά μας και την αγωνία μας. Όταν, δυστυχώς λόγω της ασθένειάς του, αποκτάει επαφή, τότε καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοώ. Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς και να καταλάβεις. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει το να εφημερεύεις ανά οκτώ ώρες, να πηγαίνεις να κάνεις εξωτερικό ιατρείο, να μην ξεκουράζεσαι καθόλου και να εφημερεύεις ξανά την επόμενη μέρα… Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας.

 

Εγώ, από τη φύση μου, είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω ότι αυτή η χώρα δεν τελείωσε. Πιστεύω ότι κάτι θα γίνει, έστω και την τελευταία στιγμή, και δεν θα καταρρεύσει η Ελλάδα μας, δεν θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας μας. Θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι αυτή την ώρα το σύστημα στις κρατικές δομές υγείας κρατιέται ακόμη με τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών. 

Τελευταία νέα...

«Αποκαλύπτει» το πρόγραμμά του

«Αποκαλύπτει» το πρόγραμμά του

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 10:41
«Ψυχρολουσία» από το Βερολίνο

«Ψυχρολουσία» από το Βερολίνο

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 10:26
Ημέρα τιμής και όχι λήθης

Ημέρα τιμής και όχι λήθης

Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 18:24
Με γειά το 4ο!

Με γειά το 4ο!

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 09:22
Τέτοια ώρα... τέτοια λόγια!!! 19-05-2017

Τέτοια ώρα... τέτοια λόγια!!! 19-05-2017

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 09:21
«
»