Πώς να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το θυμό μας με 5 τεχνικές

Γράφτηκε από τον 

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και, όταν τον διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά, αποτελεί ένα υγειές και λειτουργικό συναίσθημα. Ωστόσο, όταν ο χρόνιος και εκρηκτικός θυμός ξεφεύγει από τον έλεγχο μας, μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τις προσωπικές μας σχέσεις, το επαγγελματικό μας περιβάλλον, την υγεία μας και γενικότερα την ποιότητα ζωής μας, καθώς μπορεί να μας οδηγήσει στο να πούμε και να κάνουμε πράγματα που ίσως αργότερα να μετανιώσουμε.

 

Η διαχείριση θυμού δε σημαίνει ούτε ότι εσωτερικεύουμε ούτε ότι καταπιέζουμε το θυμό μας. Σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε το θυμό μας και αναλαμβάνουμε αμέσως δράση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πιο θετικό τρόπο. 5 τεχνικές για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το θυμό μας είναι:

•Ας μετρήσουμε αργά μέχρι το 10 πριν μιλήσουμε, προκειμένου να συγκροτήσουμε τις σκέψεις μας και να μην πούμε κάτι που μπορεί να μετανιώσουμε. 

•Ας προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνικές χαλάρωσης όπως είναι η κατευναστική μουσική, οι βαθιές αναπνοές και ο οραματισμός ευχάριστων στιγμών, οι οποίες απομακρύνουν το συναίσθημα του θυμού και μας χαλαρώνουν.

•Ας εκφράσουμε το θυμό μας όταν είμαστε πιο ήρεμοι, για να σκεφτόμαστε πιο καθαρά, να δηλώσουμε τους προβληματισμούς και τις ανάγκες μας άμεσα και ξεκάθαρα, χωρίς να είμαστε επιθετικοί ή να πληγώνουμε τους άλλους.

•Ας εξερευνήσουμε τι είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από το θυμό μας, καθώς πολλές φορές χρησιμοποιούμε το συναίσθημα του θυμού για να καλύψουμε άλλα συναισθήματα όπως το στρες, την ανασφάλεια, τη θλίψη, τη ντροπή. Ειδικά αν παρατηρούμε ότι σε πολλές καταστάσεις η συναισθηματική μας απόκριση είναι ο θυμός, το πιο πιθανό είναι ότι ο θυμός καλύπτει τα πραγματικά μας συναισθήματα και τις πιο βαθιές μας ανάγκες. 

•Ας προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις που προκάλεσαν το θυμό μας, καθώς πολλές φορές δεν είναι το γεγονός αυτό καθεαυτό που μας οδηγεί στο θυμό, αλλά ο τρόπος που ερμηνεύουμε και σκεφτόμαστε αυτό που έχει συμβεί.  

Όλοι μας νιώθουμε θυμωμένοι ανά διαστήματα και, ιδιαίτερα στους καιρούς  που βιώνουμε, το συναίσθημα του θυμού είναι κυρίαρχο. Ωστόσο το σημαντικό είναι, ακόμα και αν οι εποχές είναι δύσκολες, να καταφέρουμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το θυμό μας και να μην του επιτρέψουμε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας, την υγεία μας και την ψυχική μας ευημερία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να εστιάσουμε σε όλα τα θετικά που συμβαίνουν στις ζωές μας και να μην καταβαλλόμαστε από αρνητικά συναισθήματα, που μπορούν να καταστούν δυσλειτουργικά για εμάς και τους γύρω μας.

Αν χρειαστείτε βοήθεια στην προσπάθειά σας, θα χαρώ να μιλήσουμε στο τηλέφωνο 6987391982. 

 

Τελευταία νέα...

«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

«Οικολογικό» μεν, «χαράτσι» δε!

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:16
Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Αποκαταστάθηκε η ζημιά

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 18:15
Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Σύμπραξη αλληλεγγύης...

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:16
«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

«Γνωριμία» με το Εσπερινό ΕΠΑΛ

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:13
Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Περιφέρεια, κέντρο τεχνολογίας

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:12
Το κόστος της... κακοκαιρίας

Το κόστος της... κακοκαιρίας

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 17:20
1.300 παιδιά γιόρτασαν τη λήξη

1.300 παιδιά γιόρτασαν τη λήξη

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 09:32
«Ζήσε σαν τον Όλυμπο»

«Ζήσε σαν τον Όλυμπο»

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 09:29
Ο Μητροπολίτης στη ΔΕΥΑΚ

Ο Μητροπολίτης στη ΔΕΥΑΚ

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 09:20
Σε διαβούλευση το σχέδιο

Σε διαβούλευση το σχέδιο

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 09:15
Στους δρόμους και οι Τρίτεκνοι

Στους δρόμους και οι Τρίτεκνοι

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 18:14
Η μεγάλη γιορτή της άνοιξης!

Η μεγάλη γιορτή της άνοιξης!

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 18:13
«Αποκαλύπτει» το πρόγραμμά του

«Αποκαλύπτει» το πρόγραμμά του

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 10:41
«
»