Διάλεξη για τα Βαρυτικά Κύματα

Γράφτηκε από τον 

Το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης

 

«Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Κύματα Βαρύτητας», είναι το θέμα διάλεξης που διοργανώνει το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής, με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ Νικόλαο Στεργιούλα. 

 

Τα βαρυτικά κύματα προβλέφθηκαν για πρώτη φορά από τον Αϊνστάϊν το 1915 ως ένα από τα αποτελέσματα της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2015 από τους ανιχνευτές LIGO στην Αμερική. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε το Φεβρουάριο 2016 σε μία εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της Βαρυτικής Αστρονομίας, η οποία αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνθηση τις ερχόμενες δεκαετίες.

Η πρώτη άμεση ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων που επιτεύχθηκε πρόσφατα, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Αστρονομία. Ο συνδυασμός παρατηρήσεων βαρυτικής ακτινοβολίας με ταυτόχρονες παρατηρήσεις στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην κατανόηση αστροφυσικών φαινομένων, των ιδιοτήτων της ύλης σε πολύ υψηλές πυκνότητες αλλά και της δομής του Σύμπαντος. Κρίσιμο ρόλο στην ταυτοποίηση των πηγών βαρυτικών κυμάτων έχουν οι προσομοιώσεις που γίνονται με αριθμητικές τεχνικές της υπολογιστική σχετικότητας. Στην ομιλία θα παρουσιαστούν τα κύρια χαρακτηριστικά των βαρυτικών κυμάτων και ο τρόπος που παράγονται και ανιχνεύονται αυτά. Θα συζητηθούν τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρώτη ανίχνευση της συγχώνευσης ενός ζεύγους μελανών οπών και θα παρουσιαστούν οι μελλοντικές προοπτικές για τη μέτρηση της ακτίνας των αστέρων νετρονίων.

Τελευταία νέα...

«Αποκαλύπτει» το πρόγραμμά του

«Αποκαλύπτει» το πρόγραμμά του

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 10:41
«Ψυχρολουσία» από το Βερολίνο

«Ψυχρολουσία» από το Βερολίνο

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 10:26
Ημέρα τιμής και όχι λήθης

Ημέρα τιμής και όχι λήθης

Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 18:24
Με γειά το 4ο!

Με γειά το 4ο!

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 09:22
Τέτοια ώρα... τέτοια λόγια!!! 19-05-2017

Τέτοια ώρα... τέτοια λόγια!!! 19-05-2017

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 09:21
«
»